Какви са ползите от карате?


Ползите от карате практиката са безброй. Физически подобрява силата, координацията, издръжливостта, баланса и гъвкавостта. Знае се, че редовните упражнения могат да подобрят качеството и дълголетието на живота и това кара хората да се чувстват по-щастливи и по-бдителни. Също има доказателства, че физическите упражнения могат да спомогнат когнитивната функция на мозъка.

Карате тренира ума, както и тялото, което води до подобряване на самосъзнанието, дисциплината, доверието и силата. Не само ще станете по-уверени, че можете да се защитите, но и ще се справяте по-лесно с всички изпитания на живота.

Един от преводите на японски символ за бойни изкуства ("бу" в "Будо") е "да се спре конфликта". Това е философска цел за бойните изкуства, но не се отнася само до външни конфликти. Карате обучението води до чувство на по-малко конфликт вътре в себе си, в резултат на което, обикновено се стига до увеличаване на "вътрешна хармония" и "вътрешна сила"


Какво да облека? Трябва ли да си купя униформа?


Начинаещите не са задължени да носят униформи (наречени "карате-ги") през първите 3 месеца на практиката. Всякакъв вид  леки дрехи, които позволяват да се излегнете и да се движите лесно са подходящи. В начало студентите имат възможност за закупуване на униформи, ако желаят.


Имам ли нужда от предишен опит в бойните изкуства?

Не, повечето от новите ни членове няма предишен опит. Ако имате опит в карате или някое друго бойно изкуство, разбира се вие също сте добре дошли.


Колко често трябва да се практикува?

Начинаещите и напреднали ученици трябва да  установят редовен и последователен график на обучение, за да се научат на ефективни техники и да не развиват твърде много лоши навици. Принципът е, колкото повече тренирате, толкова по-бързо ще се научите. Три пъти седмично е една разумна цел към която да се стремите. Два пъти седмично е добре, но обучението е по-бавно.

Важно е, начинаещите да не очакват незабавни резултати! Карате изисква търпение и постоянство - отнема години, за да станете професионалист, без значение колко често се обучавате. Вие също трябва да балансирате обучението с живота си. Не пренебрегвайте другите фактори, които се дължат на прекомерно обучение.


Може ли по-възрастни хора да тренират карате?

Карате може да се практикува във всяка възраст, толкова дълго, колкото човек се чувства относително стабилен. Физически изпит и лекарски преглед е добра идея за някои по-стари от 50 години. Възрастните хора не могат да бъдат толкова силни, бързи или гъвкави като човек в 20-те години, но те все още могат да тренират карате с техните собствени темпове и да извлекат голяма физическа и емоционална полза от него.


С какво Шотокан карате се различава от други бойни изкуства?

Всички бойни изкуства имат своите специалитети и уникален характер. Шотокан е традиционното японско карате, което е специализирано в удари, ритници и блокиращи техники. Въпреки това, много от техниките се препокриват с други бойни изкуства. Например, ние също се мятаме, хвърляме и използваме заключващи техники. В Шотокан, вие няма да видите много напиране напред и скачане, което е популярно във филмовите бойни изкуства - просто техники, които са мощни и ефективни

 

Кой е онлайн

В момента има 7 посетителя в сайтаИзграден с помощта на Designoutcast